Modes of Heat Transfer

Different Modes of Heat Transfer

  1. Conduction
  2. Convection
  3. Radiation
  1. Conduction : It is a process of heat transfer from one particle of the body to another in the direction of fall of temperature. The particles themselves remain in fixed position relative to each other. The heat transfer in a metal rod is by conduction.
  2. Convection : It  is a process of heat transfer from one particle of the body to another by convection current. In this case, the particles of the body move relative to each other. The heat transfer, in case of liquids and gases, takes place according to convection.
  3. Radiation : It is a process of heat transfer from a hot body to cold body, in a straight line, without affecting the intervening medium. The heat of sun reaches to us according to radiation.

Questions and Answers

  1. Which is the fastest mode of heat transfer ?
    Answer : Radiation
  2. Which is the slowest mode of heat transfer?
    Answer : Conduction
  3. The process of heat transfer from one particle of the body to another by the actual motion of the heated particles, is called
    Answer : Convection
  4. The process of heat transfer from a hot body to a cold body, in a straight line, without affecting the intervening medium, is called
    Answer : Radiation
  5. In case of liquids and gases the heat transfer takes place according to
    Answer : Convection
  6. Heat from the sun reaches the earth by
    Answer : Radiation
  7. The transfer of heat by molecular collision is known as
    Answer : Conduction
  8. The transfer of heat by molecular collision is smallest in
    Answer : Gases
  9. The heat is transferred by conduction convection and radiation in
    Answer : Boiler furnaces
  10. In which mode of heat transfer no medium is required
    Answer: Radiation
  11. What are the modes of heat transfer
    Answer : Conduction, Convection and Radiation