Types of Fluid Flow in Pipes

Different Types of Fluid flow in pipes are

  1. Uniform Flow
  2. Non-Uniform Flow
  3. Streamline Flow
  4. Turbulent Flow
  5. Compressible Flow
  6. Incompressible flow
  7. Steady Flow
  8. Unsteady Flow
  9. Rotational Flow
  10. Irrotational flow
  11. One dimensional flow
  12. Two dimensional flow
  13. Three dimensional flow

Different types of fluid flow in Pipes explained

  1. Uniform Flow : A flow, in which the liquid particles at all sections of pipe or channel have the same velocities, is called a uniform flow.
  2. Non-Uniform Flow : A flow, in which the liquid particles at different section of a pipe or channel have different velocities, is called a non-uniform flow.
  3. Streamline Flow : A flow, in which each liquid particle has a definite path and the path of individual particles do not cross each other, is called a streamline flow.
  4. Turbulent Flow : A flow, in which each liquid particle does not have a definite path and the path of individual particles also cross each other, is called a turbulent flow.
  5. Compressible Flow : A flow, in which the volume of a liquid and its density changes during the flow, is called a compressible flow. All the gases are considered to have compressible flow.
  6. Incompressible flow : A flow, in which the volume of a liquid and its density does not change during the flow, is called an incompressible flow. All the liquids are considered to have incompressible flow.
  7. Steady Flow : A flow, in which the quantity of liquid flowing per second is constant is called a steady flow. A steady flow may be uniform or non uniform.
  8. Unsteady Flow : A flow, in which the quantity of liquid flowing per second is not constant is called unsteady flow.
  9. Rotational Flow : A flow, in which the fluid particles also rotate about their own axes while flowing, is called a rotational flow.
  10. Irrotational flow : A flow, in which the fluid particles do not rotate about their own axes and retain their original orientations, is called an irrotational flow.
  11. One dimensional flow : A flow, in which the stream lines of its moving particles are represented by straight line, is called an one dimensional flow.
  12. Two dimensional flow : A flow, whose streamlines of its moving particles are represented by a curve, is called a two dimensional flow.
  13. Three dimensional flow : A flow, whose streamlines are represented in space i.e. along the three mutually perpendicular directions, is called three dimensional flow.

Questions and Answers

  1. A flow in which each liquid particle has a definite path, and the paths of individual particles do not cross each other, is called ?
    Answer : Streamline flow
  2. A flow in which the quantity of liquid flowing per second is constant is called ?
    Answer : Steady flow
  3. A flow in which the quantity of liquid flowing per second is not constant, is called ?
    Answer : Unsteady flow
  4. A flow through a long pipe at constant rate is called ?
    Answer : Steady uniform flow
  5. A flow through an expanding tube at constant rate is called?
    Answer : Steady non uniform flow
  6. A flow whose streamline is represented by a curve is called ?
    Answer : Two dimensional flow
  7. A flow in which the volume of a fluid and its density does not change during the flow is called ?
    Answer : Incompressible flow
  8. A flow whose streamline is represented by a straight line, is called ?
    Answer : One dimensional flow
  9. In one dimensional flow, the flow ?
    Answer : takes place in straight line